渋谷 CITYSHOP
2021.08.20

第68回 カフェを求めて、東京から世界まで。 想像以上にお肉!渋谷〈CITYSHOP〉の大豆ミート・ハンバーグ

カフェ好きで知られるモデル・斉藤アリスが、東京はもちろん、日本全国そして世界のカフェをご案内!
Known for being a model and a lover of cafes, Alice Saito introduces you to cafes from not only tokyo, but also all over japan and around the world!
渋谷 CITYSHOP

赤ちゃんの頃からミルクをガブ飲みしていたほど、筋金入りの食いしん坊だった私。「サラダだけでお腹をいっぱいにするなんて無理!」と長年豪語してきましたが、4年くらい前に考えがガラッと変わりました。きっかけはサラダデリのお店〈CITYSHOP(シティーショップ)〉を取材したこと。

I eat so well that I've been guzzling milk since I was a baby. I've always said that it's impossible to fill up on just salad. But about four years ago, I completely changed my mind. It all started when I knew CITYSHOP, a salad deli.

渋谷 CITYSHOP

デリのラインナップは常時10種類以上。季節ごとにどんどん変わっていくから、飽きない美味しさで、ずっと通い続けています。いまでは最低週1、多いときは週3くらい食べに行っています。

The deli lineup is always more than 10 different kinds. It changes rapidly with the seasons, so I never get tired of the taste and keep coming back. Now I go there at least once a week, and often three times a week.

渋谷 CITYSHOP

デリの5種盛りがこちら。鮮やかな見た目に、目からも食欲を掻き立てられます。この日のラインナップは、焼きとうもろこしのビリヤニ風ライスサラダ、アボカドエッグボード、フルーツとケールのVEGANサラダなど。

Here are the five deli items. The vivid appearance of this dish will stimulate your appetite even from the eyes. The lineup for the day included a biryani-style rice salad with grilled corn, an avocado egg board, and a VEGAN salad with fruit and kale.

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そのなかでも食べてほしいのは、ゼロミートハンバーグ。7月からスタートした新メニューです。いわゆる大豆ミートなんだけど、未だかつてないお肉感にびっくり!みんなが想像する噛みごたえのない、ふにゃっとした豆腐ハンバーグとは全くの別物です。

Among them, the one you should try is the zero-meat hamburger steak. This is a new menu that started in July. It's a dish made from soybeans, but it has an amazing texture, almost like meat! It is completely different from the chewy, squishy tofu hamburger steak that everyone imagines.

渋谷 CITYSHOP

アップで見るとお分かりでしょうか?開発元の大塚食品さんによると、大豆をいろんな硬さに調理して、混ぜることで食感にリズムを生み出しているそう。ほかにも大豆特有の臭みを消したりと、細かなこだわりが尽きません。

Can you see it in close-up? According to the developer, Otsuka Foods, the soybeans are cooked to various degrees of hardness and mixed to create a rhythm in texture. In addition, there are many other details that are carefully considered, such as eliminating the odor peculiar to soybeans.

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何も言われなかったら、本物のお肉と思ってしまうほどジューシーで美味しい!ソースには、酸味のある地中海のハリッサやモロッコのデュカなど。スパイスや野菜を上手に組み合わせて、ゼロミートの美味しさをぐっと引き出しています。

So juicy and delicious that if you weren't told anything, you'd think it was real meat! For the sauce, they used Mediterranean harissa and Moroccan dukkah. Spices and vegetables are combined to bring out more of the delicious taste of zero meat.

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私はヴィーガンじゃないので、お肉を食べる日もあります。しかし最近は機会があれば、積極的に大豆ミートを食べるようにしています。私の場合、それは健康のためというよりは、環境のため。今この地球上には、人間の約2倍の家畜がいると言われています。つまり地球上の生き物の約60%がなんと家畜なんです。普段は忘れしまうけど、この星に生きているのは人間と猫と犬と家畜だけじゃない。もっともっと豊かで多種多様な仲間たちと一緒に暮らしてることを、忘れないようにしたいです。

I am not a vegan, so some days I eat meat. However, lately I have been actively trying to eat soybean meat whenever I get the chance. In my case, it's not so much for my health, but for the environment. It is said that there are about twice as many domestic animals as humans on this planet today. In other words, about 60% of all living things on earth are domestic animals. We usually forget that humans, cats, dogs, and livestock are not the only things living on this planet. I want to remember that we live with a much richer and more diverse group of creatures.

〈CITYSHOP 渋谷キャスト店〉

■東京都渋谷区渋谷1-23-21 渋谷キャスト 1階
■平日11:00~18:00、土日祝11:00〜20:00
■1-23-21 Shibuya, Shibuya-ku, Tokyo. CLOSE: Irregular

斉藤アリス
斉藤アリス / ハナコラボ所長

「モデル、ライター。趣味は世界のカフェ巡り。これまで訪れた10カ国と日本全国のお気に入りカフェ107軒を紹介した書籍『斉藤アリスのときめきカフェめぐり』(枻出版)が発売中。」

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