モデル・斉藤アリスが英語と日本語で東京を案内! Alice’s TOKYO Walk vol.8〈Ameshin〉at Asakusa

LEARN 2018.02.11

「あれ?こんなお店あったっけ?」馴染みのエリアから少し足を伸ばせば、そこには私の知らないTOKYOがたくさん。そんなまだ見ぬTOKYOとの出会いを求めて、お散歩へ出かけました。

“Oh...I never knew there was a place like this!”
If I go a little farther from my favorite areas, there is so much more TOKYO that I haven’t yet found. So, I go out in search of new discoveries.

DSC000592

日本のお祭りを賑わせてきた伝統芸といえば飴細工。こちらはアメシンの創業者・手塚新理さんの作品「金魚」。独学で学び28歳という若さでこの工房を立ち上げました。

A traditional performance at Japanese festivals is sculpting candy. This piece, titled 'Goldfish ', was made by Tezuka Shinri, who founded his studio 'Ameshin' when he was 28.

a5b2e92cdf53c4c35a8d243cb56d260c

工房では飴細工づくりが体験できます。チャレンジするのは飴細工職人が最初に習うというウサギ。

You are able to try sculpting candy for yourself. Let's try to make a rabbit, which is a beginner's sculpture.

L10093602

まずは職人さんのデモンストレーションを見て、ハサミの使い方、カットや形成をする順番を教わります。飴は3分ほどで固まってしまうので、集中して作業する必要があります。

At first, you watch a demonstration by a professional and learn how to use the scissors, the way of cutting, and the shaping process. The candy will harden in around 3 minutes, so you have to stay focused.

L10093802

熱々の飴を受け取ったら、あとは時間との闘い。70〜90度くらいある飴は思った以上に熱くて柔らかい。飴が垂れないようにひっくり返しながら形を作ります。

Once you receive your ball of candy, the battle against time begins. The candy is 70〜90℃ and is hotter and softer than I expected. Sometimes you need to turn it upside down to prevent the candy from drooping.

L100937321

ハサミを入れた部分は冷めて固まりやすくなるので、切り出したらすぐに形を整える必要があります。耳や手足、尻尾など、バランスよく仕上げるのは至難の技。

The part of the candy you cut will cool and harden quickly, so you need to hurry. It is extremely difficult to cut out well balanced ears, hands, legs, tails, and so on.

L10094082

2回練習をしてから本番に挑みます。右が1回目で左が3回目。だんだん上達しているでしょ? 回を追うごとに、だいぶウサギらしくなりました。

After practicing twice, you make your final sculpture.
My first attempt is on the right and my last is on the left. I improved little by little, didn't I? It more closely resembled a rabbit as time passed.

L10094452

体験教室(1人3000円)には事前の予約が必要です。詳しくは電話またはHPのメールにてお問い合わせください。

You need to make a reservation in advance to participate in the workshop (¥3000 per person). Please check the homepage or call the number below if you have any questions.

DATA
Ameshin(飴細工 アメシン 浅草本店工房)
☎03-5808-7988

東京都台東区今戸1-4-3 1F
木休
11:00〜18:00

Taito-ku Imado 1-4-3 1F
Closed:THU

飴細工 アメシン 浅草本店工房

※飴細工の購入はスカイツリータウン・ソラマチ店のみ可能。

(photo:Haru Wagnus)

☆vol.7〈nukumuku〉at SangenjyayaClick here!

Videos

Pick Up