カフェを求めて、東京から世界まで。 日本橋のショコラ工房〈Le Chocolat Alain Ducasse〉へ。チョコレートづくしのアフタヌーンティーを堪能。/Alice in Cafeland
カフェ好きで知られるモデル・斉藤アリスが、東京はもちろん、日本全国そして世界のカフェをご案内!
Known for being a model and a lover of cafes, Alice Saito introduces you to cafes from not only tokyo, but also all over japan and around the world!
もうすぐバレンタイン!ということで、今日は日本橋にあるショコラ工房へやってきました。チョコをあげる相手はもちろん自分。いつも頑張っている自分へのご褒美バレンタインへやってきました。
Valentine's day is coming. I went to the chocolate factory in Nihonbashi area. I'm going to buy myself some fancy chocolate as a reward.
お目当てはこちら。工房内のル・サロンで2人から予約できるアフタヌーンティーセット「ル・グテ」です。2段重ねの麗しさよ!
I'm here for the afternoon tea set Le goûter. You can make a reservation for a minimum of two people. What a beautiful two-tiered stand!
スコーン、シトロンケーキ、シュープラリネなどなど。お皿に乗った焼き菓子は、アフタヌーンティーでしか食べられないセットです。特にチョコチップクッキー、詰め合わせがあったら買い占めたいくらい好き!
Scone, Citron cake, Chou praline and so on. The baked sweets set on the plate can be enjoyed only in this afternoon tea set. In particular, I have a weakness for the chocolate chip cookie.
このモンブランももちろんアフタヌーンティーだけの味です。スイーツ全部で10個と盛りだくさんのコースなので、ランチを抜いてお腹ペコペコで挑むべし。
This mont blanc is also exclusive for the afternoon tea. They serve a ten-course sweets. I recommend skipping lunch of the day and coming here with an empty stomach.
ここ東京工房はパリ本店の工房と同じくガラス張りになっているので、サロンでスイーツを楽しみつつ工房を眺めることができるのもポイントです。
The café is glass-walled like its Paris factory, so you can enjoy sweets while watching patissiers working through the window.
下を見るとちょうどベルトコンベアーから流れてくるボンボン・ショコラを箱詰め作業中でした。テンパリングから成型作業まで全てこの工場で行なっているので、ここで食べられるのは文字通りの出来立てだけ。
They were just in the middle of packing bonbon de chocolates on the conveyor belt in the boxes. The entire process from tempering to molding is done in this factory, so you can have really fresh one.
ちなみに一階のブティックで買える様々なチョコの中で、私の一押しはノン・コンチェという板チョコ。滑らかにする工程(コンチング)をしないことで、ザラッとした食感とカカオのもつ酸味をダイレクトに感じます。野性味あふれる味わいなので、甘いものが苦手な人こそ食べてみて。
And I highly recommend the chocolate bar named NON CONCHE available at the shop on the ground floor. As it hasn't been processed to be smooth, it has rough texture and sour taste coming from cacao plants. I'd like you to try this wild taste, especially who is not a big fan of sweets.
〈Le Chocolat Alain Ducasse MANUFACTURE À TOKYO(ル・ショコラ・アラン・デュカス 東京工房)〉
■東京都中央区日本橋本町1-1-1
■11:00~19:00 不定休
■1-1-1 Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo OPEN: 7 days a week